De gemeente Bergen is in 2023 gestart met een gebiedsproces in de Egmondermeer. Met dit gebiedsproces wil de gemeente samen met de veehouders uit het gebied, een visie en strategie ontwikkelen voor toekomstbestendige veehouderij en een duurzame polder.
In de omgevingsvisie hebben we vastgesteld dat we veel waarde hechten aan onze mooie cultuurhistorische polders, die van oudsher beheerd worden door veehouders. Maar op het moment komen veel opgaven op de veehouderij en het landschap af, die veel vragen met zich meebrengen over de toekomst. Daarom onderzoeken we in dit gebiedsproces gezamenlijk hoe we de overgang naar een toekomstbestendige veehouderij en polder kunnen stimuleren, organiseren en financieren.
Lezingen in museum Kranenburgh
De gemeente organiseert samen met museum Kranenburgh een reeks lezingen over het onderwerp. Inwoners krijgen hierbij de kans om meer te leren over het gebiedsproces, maar ook om hun ideeën over de toekomst van onze polders te delen.
- Lezing 1 - water en bodem - dit was op 10 december
- Lezing 2 - grondpuzzel - dinsdag 14 januari
- Lezing 3 - dinsdag 11 februari
- Lezing 4 - dinsdag 20 mei
Praat mee over de toekomst van onze polders
Lezing 2: 'Een nieuwe grondpuzzel'
Denk ook mee over de toekomst van onze polders, kom naar de lezing ‘Een nieuwe grondpuzzel’. De lezing is op dinsdag 14 januari in museum Kranenburgh. De lezing en discussie maken deel uit van een reeks binnen het gebiedsproces in de Egmondermeer en sluiten aan bij de tentoonstelling Landschap als wonderkamer van kunstenaar Arne Hendriks.
Aanmelden (zonder museumjaarkaart)
- Datum: 14 januari 2025
- Tijd: 15.00 -17.00 uur (inloop vanaf 14:30 uur)
- Locatie: Museum Kranenburgh
Let op! Om gratis toegang te krijgen tot de lezing moet u zich aanmelden via estherkeijser@debuch.nl. Met een museumjaarkaart heeft u ook toegang, aanmelden is dan niet nodig.
Grondbehoefte
Deze 2e lezing gaat over de inzet van gronden voor het verduurzamen van de veehouderij en het landschap. Grondbehoefte is een belangrijk thema. Om de ruimte te hebben om meer samen met de natuur te boeren hebben de veehouders meer grond nodig rondom hun eigen percelen. Dit is nodig om te extensiveren en te voldoen aan de landelijke doelen op het gebied van stikstof, bodem en water. Meer ruimte voor natuur in de bedrijfsvoering is niet alleen een noodzaak voor duurzaamheid, maar ook voor het behoud en herstel van biodiversiteit in onze regio.
Duurzame veehouderij
De manier waarop grond op dit moment beschikbaar komt, verkocht en gewaardeerd wordt, draagt niet bij aan het creëren van een duurzame veehouderij. Ze draagt ook niet bij aan het behoud van groen erfgoed en de verbetering van de biodiversiteit op gebiedsniveau. Het is kortom heel moeilijk voor de meeste jonge veehouders in ons gebied om aan voldoende nabijgelegen en betaalbare grond te komen om te kunnen verduurzamen.
Toch zijn er inspirerende voorbeelden in Nederland waar boeren samenwerken om de ‘grondpuzzel’ opnieuw te leggen. Zij tonen aan dat het mogelijk is om grondgebruik op een duurzame manier te herorganiseren. In deze lezing gaan we verkennen hoe een dergelijk proces opgepakt kan worden.
Grondpuzzel
Peter de Ruyter, landschapsarchitect en expert in ‘waardenverkaveling’, laat zien hoe boeren en burgers gezamenlijk een gebiedsproces kunnen starten. Hij illustreert hoe een nieuwe waardering van grond en het opnieuw leggen van de grondpuzzel kan bijdragen aan de kwaliteit van het landschap als geheel.
Bezoek deze inspirerende lezing en praat mee over de toekomst van onze prachtige polders.